În perioada 01 – 05 aprilie 2024 două cadre didactice au participat la cursul de formare PAINT AND ART THERAPY, organizat prin intermediul Proiectului de Acreditare Erasmus+ al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori”, Constanța, cu numărul de referință 2022-1-RO01-KA120-SCH-000108034 / 2023-1-RO01-KA121-SCH-000124237.
Instituția organizatoare a fost IDEVELOP TRAINING, iar formatori D-na Magdalena Walkiewicz și D-na Gabriela Dandova. Cursul a fost susținut în Tenerife/ Spania.
Printre țările participante s-au regăsit Romania, Belgia și Spania.
Obiectiv strategic II : Îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ-recuperator și a activității de management prin participarea la cursuri de formare și schimburi de experiență la nivel internațional.
Ce este Art Terapia
„Art terapia adoptă ideea ca arta este un mijloc de comunicare simbolic, exprimă personalitatea, emoțiile și alte aspecte ale experienței umane” – Cathy Malchiodi
Asociația Americană de Art Terapie o descrie în mod succint drept „utilizarea terapeutică a creației artistice, în cadrul unei relații profesionale, de către persoane care trec prin experiența unor boli, traume sau provocări ale vieții precum și de către persoane care sunt interesate în dezvoltare personală”.
Obiectul Art Terapiei este procesul creator și nu obiectul creat.
Opera creată prin intermediul Art Terapiei are ca scop descoperirea de sine.
Beneficiile Art Terapiei sunt multiple:
- Dezvoltarea gradului de conștientizare despre sine și despre ceilalți;
- Descoperirea de noi strategii și soluții de a face față simptomelor și experiențelor traumatice;
- De prevenire și reducere a stresului;
- Îmbunătățirea abilităților cognitive și creative;
- (Re)contactarea energiei personale vitale (numită de unele orientări copilul interior).
Mandala – ca element al Art Terapiei
Mandalele, ca metodă de desen și art terapie, sunt folosite din vechime în ceremonii de vindecare, datorită efectului lor transformator asupra corpului, minții și sufletului. În tradițiile vechi și în culturile cu influențe orientale, se pune mai mult accentul pe simetrie, realizându-se imagini circulare concentrice, cu pattern-uri florale, diverse motive ornamentale, multipliocare de geometrii fine și exacte.
Crearea de mandale liniștește mintea și relaxează, activează emisfera cerebrală dreapta, cea responsabilă de zona emoționale, creativă, intuitivă și face astfel ca persoana care desenează să devină mai receptivă la mesajele interioare și mai inspirată. În plus, ca orice formă de art-terapie, cal ce desenează se simte bine, se deschide și se joacă.
„Produsul” final poate avea, desigur și o valoare artistică, dar această activitate nu necesită neaparat talent la desen. Plină de culori, forme, simboluri, mandala trece de expresia artistică devenind o reflecție personalizată a ceea ce se întâmplă în inima, mintea și trupul persoanei.
Activități desfășurate în cadrul cursului:
- Introducere în curs, în lumea artei și a terapiei prin artă;
- Stabilirea scopurilor, așteptărilor și temerilor;
- Pictură și bazele terapiei prin artă;
- Pictură și vizualizare – „Ce mă face fericit? / Ce am făcut astăzi pentru fericirea mea?”;
- Mandale – configurație și informații de bază;
- Importanța odihnei în dezvoltarea creativității;
- Tehnici de relaxare și terapie prin artă;
- Mandala ca formă de terapie prin artă;
- Tehnici de eliberare a corpului;
- Cum faci față furiei?;
- Depășirea barierelor gândirii convenționale;
- Ce este gândirea pozitivă;
- Cum ne influențează trecutul și prezentul viitorul.
Activitățile desfășurate au dus la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice, care au descoperit cum să utilizeze elementele terapiei prin artă și pictură în gestionarea sentimentelor și conflictelor, promovarea pozitivității în gândire, managementul stresului.
Mai multe informații puteți găsi pe pagina proiectului nostru Acreditare Erasmus+.
Galerie cu imagini:
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.