Job shadowing Antwerpen, Belgia, – Acreditare Erasmus+

Co-funded by the European Union

Două cadre didactice: prof. Boantă Mihaela și prof. Saiz Isabela au participat în perioada 24.20.2025 – 28.02.2025 la activități de job shadowing în Antwerpen, Belgia, Școala ”BUSO Zonnebos”, parte a proiectului Acreditare Erasmus+ în domeniul educației școlare grant agreement: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000205886. În continuare vă prezentăm un articol scris de dumnealor, cu ocazia acestei experiențe.

„Orice activitate de observare, cercetare, informare se realizează pe baza unui program bine structurat, a unor obiective clare și realizabile și astfel concluziile subliniază gradul de noutate ce poate fi implementat în domeniul observat, în cazul acesta în învățământul special.

Așadar, suntem beneficiarele unei mobilități de tip job shadowing pe care am realizat-o la școala specială BUSO Zonnebos din Belgia Antwerpen în perioada 24.02.2025 – 28.02 2025. Intermedierea cu această instituție a făcut-o domnul profesor doctor BERT BILIET, care s-a implicat în toată perioada stagiului și care este fost director al instituției sus menționate.

Programul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile consecutive și fiecare zi a avut un program care a evidențiat structura învățământului special belgian, ciclurile de învățământ, curriculumul de conținut, distribuția elevilor la clase, mobilierul specific, tipurile de activități de dezvoltare a abilităților de viață, utilizarea zonelor cu ”ozon” din spațiul pădurii pe care se află școala.

Activitățile programului zilnic :

  • Prezentarea generală a școlii BUSO Zonnebos conform programului;
  • Activitate practică cu elevii: mers la cumpărături, pregătirea unui meniu simplu;

Prezentarea unor structuri specifice/ cicluri de școlarizare (OV1, OV2, OV3, OV4);

  • Vizită la o clădire diferită, în altă zonă a orașului, unde sunt școlarizați elevi în sistemul OV4, elevi care au intelect de limită și lucrează pe un curricululm adaptat asemănător cu cel pentru elevii tipici;
  • Prezentarea în detaliu a claselor primare care școlarizează elevi cu autism;
  • Exemple de educație în condiții generale și sociale; Participarea la Carnavalul organizat de profesori și elevi conform tradiției Belgiei, care marchează începutul postului; Autentificarea documentelor și schimb de impresii.

Asemănări și deosebiri între sistemul de învățământ special românesc și cel belgian:

Asemănări:

  • Elevii sunt distribuiți pe clase în funcție de vârstă și grad de dizabilitate;
  • Clasele sunt dotate cu mobilier specific lucrului cu elevi cu dizabilități intelectuale;
  • Materialele de lucru sunt adaptate nevoilor elevilor;
  • Programul școlar este de dimineață până după amiază;
  • Elevii beneficiază de prezența a doi profesori, în special la clasele primare;
  • Elevii sunt distribuiți la clase într-un număr de maxim 8 elevi;

Deosebiri:

  • Există doar două cicluri de învățământ: primar (6-12 ani) și secundar (13 – 21 ani);
  • Activitățile cognitive dedicate învățării limbii, scrisului și socotitului se fac doar în ciclul primar;
  • În ciclul secundar elevii sunt distribuiți pe abilități și învățarea de meserii: bucătărie, tâmplărie, srtrungărie, activități de curățenie și îngrijire, împachetare de obiecte, selectare de obiecte diverse;
  • Elevii care își însușesc aceste abilități sunt integrați direct pe piața muncii;
  • În școala de masă nu există elevi cu dizabilități intelectuale;
  • Există un program special OV4, tot al școlii speciale, care școlarizează elevii cu intelect de limită, care lucrează după un curriculum adaptat dar asemănător cu cel din învățământul de masă și care sunt integrați treptat în scoala de masă;
  • Părinții sunt doar parteneri educaționali de la distanță, ei nu au acces în școală, elevii sunt aduși cu autocare speciale;
  • Școala BUSO Zonnebus se află situată în mijlocul unei păduri și este compusă din mai multe corpuri de clădire care comunică între ele prin curți interioare;
  • Elevii nu sunt suprevegheați în pauze decât de câte un profesor care urmărește activitatea lor;
  • Clasele sunt dotate complet cu mobilier alcătuit din sala de clasă bucătărie utilată; baie proprie;

Experiența obținută în urma acestei mobilități, ne-a oferit posibilitatea de a găsi surse și idei de implementare în instituția în funcționăm, activități pe care le vom realiza și introduce treptat la clasele pe care le coordonăm.

În concluzie putem afirma că impactul cu strategiile, tehnicile și modalitățile de lucru ale altor instituții din statele europene pot aduce modificări benefice în activitățile de lucru cu elevii cu dizabilități intelectuale. Un alt beneficiu este posibilitatea pe care o oferă mobilitățile din cadrul  proiectelor Erasmus + de a descoperi tradiția și istoria altor popoare, eliminarea barierelor lingvistice și dezvoltarea abilităților de a călători.”

Le mulțumim, pe această cale, celor două cadre didactice pentru că au împărtășit experiența lor de mobilitate și pentru perspectiva oferită asupra învățământului special în Belgia.

Galerie cu imagini:

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.