Magia Caligrafiei

Ediția 7

În anul școlar 2023-2024 aprobat CAEJ nr: 7255A/02/27.10.2023, poziția 60

În ultimul timp, scrisul de mână a pierdut din importanța pe care o avea, asta și datorită apariției tehnologiei computerizate. Este cunoscut faptul că scrisul, reprezintă și una din formele de evoluție și dezvoltare a proceselor psihice individuale.

Însuşirea scrisului şi cititului are o deosebită importanţă în dezvoltarea psihică a copilului, în vederea îmbogăţirii cunoştintelor sale cu experienţa acumulată de omenire.

Inițierea acestui proiect vine și cu necesitatea reglementării manifestărilor positive individuale realizate prin independența pe care o oferă exprimarea scrisă, personală. Ne dorim ca, prin continuarea acestui proiect să redeschidem granița către frumosul, esteticul și importantul scris de mână, păstrarea valorilor proprii și a dezvoltării personale, precum și inducerea unei necesități a cititului.

Dezvoltarea psihomotricității fine, a proceselor de gândire, a dorinței pentru o exprimare personală corectă, conștientă și cursivă, precum și a îmbunătățirii relațiilor socio-comportamentale reprezintă obiectivele principale ale proiectului.

Child drawing” de Markus Spiske – CC0 1.0

„Cu toții am invățat să scriem cu ajutorul bastonașelor în clasele primare. Cu toate că am invățat toți aceleași reguli de bază (regulile formale ale scrisului fiind neschimbate de peste 1800 de ani) fiecare din noi are felul lui unic de a scrie, altfel spus, are felul lui individual de a vedea/ trăi lumea – și mai scurt încă… are propriul caracter.”

Ovidiu Hrin

Limbajul scris îl obligă pe şcolarul mic să dea atenţie modului de exprimare, nu doar conţinutului. Lucrând asupra unui text scris, inclusiv asupra scrisului propriu, copilul are posibilitatea de a-l analiza mai de aproape, din punct de vedere grammatical şi logic, să revină asupra a ceea ce a citit sau a scris, să se corecteze, fie ajutat de profesor, fie în mod independent.

Pornind de la aceste afirmații, am considerat că importanța scrisului de mână trebuie să-și recapete locul său în dezvoltarea unor comportamente pozitive și a unor procese psihomotorii, ce au pierdut mult teren în ultimul timp.

Din dragoste pentru scris

În urma desfășurării acestui proiect educativ de tip concurs, se așteaptă ca elevii însușească mai ușor componente ale înțelegerii și exprimării orale și scrise. Spărăm că vom reuși să distragem atenția elevilor mici de la jocurile pe calculator sau de la diversitatea conținuturilor de pe platformele de socializare.

Calitativ, sperăm ca elevii să depășească micile probleme legate de ortografie și punctuație, să-și dezvolte abilitățile psihomotrice și intelectuale, iar cantitativ să crească numărul elevilor interesați de arta scrisului.

Descrierea activităţilor

Titlul activităţii nr.1 –  ”Promovare proiect”

Data/perioada de desfăşurare: Noiembrie 2023

Descrierea pe scurt a activității:

Această activitate este dedicată lansării Proiectului Educativ „ Magia caligrafiei” , ediția a VII –a.  Ca şi acţiuni premergătoare  se va alcătui  echipa de proiect, se vor define sarcinile şi responsabilităţile tuturor celor implicaţi în proiect, se vor stabili reguli de colaborare şi se va întocmi metodologia ce urmează a fi aplicată în mod unitar şi elaborarea unui plan de implementare cuprinzând toate activităţile detaliate, realizarea unui site de promovare a activităților proiectului.

Titlul activităţii nr. 2 – ”Grafisme și caligrafie”

Data/perioada de desfăşurare: Ianuarie 2024

Descrierea pe scurt a activității: activitatea se desfășoară pe două secțiuni:

a) învățământ special și elevi cu CES – clasele I – VIII

b) învățământ de masă cu alte două secțiuni: clasele pregătitoare, I și II/clasele III – IV

Această activitate se va desfășura local, în direct, în cadrul fiecărei instituții inscrise în concurs. Este o activitate locală care își va desemna viitori participanți la activitatea principală ce va avea loc în luna aprilie la sediul CȘEI ”Maria Montessori” Constanța.

Fiecare partener va primi regulamentul activității, va desfășura concursul local și va trimite lucrările în format scanat echipei de lucru a  proiectului. Lucrările vor fi analizate, evaluate și notate, se vor da premii elevilor și adeverințe profesorilor îndrumători. Lucrările care au fost premiate cu premiul I, II și III vor fi selecționate și vor participa la activitatea principală din luna aprilie, care se va desfășura în direct la sediul CȘEI ”Maria Montessori” Constanța.

Titlul activităţii nr. 3 – ”Arta scrisului de mână”

Data/perioada de desfăşurare: Aprilie 2024

Descrierea pe scurt a activității: activitatea se desfășoară pe două secțiuni:

a) învățământ special și elevi cu CES – clasele I – VIII

b) învățământ de masă cu alte două secțiuni: clasele pregătitoare, I și II / clasele III – IV

Această activitate este precedată de activitatea ”Grafisme și caligrafie” care s-a desfășurat deja în fiecare instituție parteneră. Lucrările selectate din această activitate, cele care au obținut locul I, II și III, participă la o nouă selecție în activitatea ”Arta scrisului de mână”

Activitatea numărul 3 se va desfășura direct la sediu CȘEI ”Maria Montessori” Constanța (sau într-o altă instituție educativă, în funcție de disponibilitate) și va consta în realizarea unei lucrări cu tema ”Arta scrisului de mână” unde participanții, în funcție de secțiunea din care fac parte, va realiza o lucrare de maxim o pagină în care vor caligrafia un text sau vor reda un citat preferat dar scris cu respectarea tuturor normelor caligrafice, ortoepice și de punctuație.

Lucrările vor fi evaluate pe fiecare secțiune în parte și se vor acorda premii.

Titlul activităţii nr.4: ”Evaluarea proiectului”

Data/perioada de desfăşurare: Iunie 2024

Descrierea pe scurt a activității:

Această activitate este dedicată evaluării Proiectului Educativ „ Magia caligrafiei” , ediția a VII -a.  Această  activitate va evalua toate acțiunile întreprinse, va stabili punctele forte și punctele slabe, va face predicții pentru următoarea ediție și va îmbunătăți, cu informații noi, site-ul proiectului.

Activitățile proiectului:

 • Premierea lucrărilor „Arta scrisului de mână”

  Premierea lucrărilor „Arta scrisului de mână”

  Concursul județean MAGIA CALIGRAFIEI și-a desemnat câștigătorii activității „ARTA SCRISULUI DE MÂNĂ”, care a avut loc în luna aprilie 2024! Felicitări tuturor participanților! Echipa de proiect vă dorește o vacanță plină de bucurii și vă așteaptă la o nouă colaboare…

  Citește mai mult..

 • Înscriere pentru activitatea „Arta scrisului de mână”

  Înscriere pentru activitatea „Arta scrisului de mână”

  Au început înscrierile pentru activitatea „Arta scrisului de mână” din cadrul proiectului „Magia Caligrafiei”, ediția a VII-a, CAEJ nr: 7255A/02/27.10.2023, poziția 60! Lucrările vor conține următoarele: După evaluarea lucrărilor, pe fiecare secțiune în parte, se vor acorda premii, mențiuni și…

  Citește mai mult..

 • Înscrieri pentru activitatea „Grafisme și caligrafie”

  Înscrieri pentru activitatea „Grafisme și caligrafie”

  Au început înscrierile pentru activitatea „Grafisme și caligrafie” din cadrul proiectului „Magia Caligrafiei”, ediția a VII-a, CAEJ nr: 7255A/02/27.10.2023, poziția 60! Lucrările constau în realizarea de grafisme, propoziții sau fraze corecte din punct de vedere gramatical și caligrafic, pe maxim…

  Citește mai mult..