O experiență unică de învățare
Într-o lume tot mai interconectată, învățarea și schimbul cultural devin pietre de temelie pentru dezvoltarea tinerilor. Recent, o echipă de profesori și elevi din cadrul CȘEI „Maria Montessori” Constanța a avut privilegiul de a participa la activități în Grecia, la Școala Specială de Pregătire și Educație Vocațională din Argos Orestiko!
Activitatea reprezintă parte a proiectului de Acreditare Erasmus+ nr de referință 2022-1-RO01-KA120-SCH-000108034 / 2023-1-RO01-KA121-SCH-000124237, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.
Jurnalul de activități
Explorarea Culturii și Tradițiilor Grecești
Mobilitatea a început cu o călduroasă întâmpinare din partea colectivului de la Școala Specială de Pregătire și Educație Vocațională din Argos Orestiko. Elevii și profesorii români au fost primiți cu bucurie și au avut ocazia să cunoască atât membrii școlii gazdă, cât și infrastructura acesteia.
De asemenea, în contextul Zilei Naționale a Greciei – din data de 25 martie, participanții au avut ocazia să învețe despre tradițiile și obiceiurile locale, să participe la slujba religioasă și să asiste la parada școlilor din localitate. Au avut onoarea să se întâlnească cu reprezentanți ai autorităților locale, inclusiv doamna viceprimar, responsabil de persoanele cu dizabilități.
Explorarea localității și Compararea Sistemelor Educaționale
În cadrul mobilității s-a făcut schimb de cunoștințe privind sistemele educaționale ale celor două școli, cu accent special pe învățământul pentru persoanele cu dizabilități. Elevii au explorat localitatea și s-au implicat direct în ateliere de olărit – unde au descoperit importanța lutului în viața de zi cu zi. Ei au creat obiecte ce au fost decorate cu motive naționale grecești și românești. Lucrările lor au fost expuse în cadrul școlii gazdă.
Vizită la obiective culturale
Pentru a descoperi istoria locală, dincolo de cuvinte, s-au vizitat obiectivele culturale locale – Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie Naturală – Nostimo, Dispilio – satul neolotic și Biblioteca locală ce este găzduită într-o veche și impunătoare construcție romană.
Atelierul de Grădinărit
Elevii au descoperit sera unității de învățământ, uneltele și modul de lucru, plantele deja cultivate, modul de îngrijire. Împreună cu profesorii coordonatori și elevii școlii gazdă au plantat semințe de ardei, roșii, plante aromatice și răsaduri de morcovi.
Atelierul de gătit
Elevii au avut oportunitatea de a se implica activ în procesul de preparare a gustărilor pentru petrecerea de rămas bun, sub îndrumarea atentă a profesorului coordonator al atelierului de gătit din școală. Împreună au pregătit o varitetate de gustări delicioase; burgeri, plăcinte și biscuiți sărați.
Goodbye party!
Toți cei implicați în activitate și-au luat rămas bun într-un mod festiv și memorabil. Această despărțire plină de emoție a avut loc în curtea școlii gazdă, unde s-au desfășurat diverse activități, inclusiv dansuri grecești și momente de bucurie împărtășită.
Elevii au fost recunoscuți pentru eforturile lor și au primit diplome de participare. Doamna viceprimar i-a surprins cu mici cadouri și a întărit legăturile de prietenie și apreciere între comunitatea locală și participanții la mobilitate.
Mobilitatea educațională nu numai că deschide noi orizonturi pentru elevi și cadrele didactice, dar promovează înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitatea culturală, contribuind la construirea unei lumi unite și incluzive.
Mulțumim doamnei director Evdoxia Michailidou, doamnei profesor Maria Nenou, tuturor cadrelor didactice de la Școala Specială Vocațională din Argos Orestiko și nu în ultimul rând doamnei viceprimar Katherine Ziogas pentru sprijinul oferit în toate aceste activități!
Pentru mai multe informații cu privire la proiectul nostru, vă invităm să accesați pagina Acreditare Erasmus+ precum și pagina noastră de Facebook!
Galerie cu imagini
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.