Reconectarea cu natura – Mobilitate Erasmus+

„În timp ce zgomotul urban învăluie lumea, natura își spune povestea în tăcerea sa, în culorile ei neschimbate de timp și în frumusețea ei nestăvilită de mâna omului. În mijlocul agitației, natura ne amintește că suntem doar o parte dintr-un întreg mai mare, că există o armonie pe care trebuie să o respectăm și să o protejăm.”

Jane Goodall

În perioada 22-27 aprilie 2024, cadrele didactice – Prof. Epure Mihai Traian și Prof. Moroianu Diana – ale Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” Constanța au participat la cursul Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature – Nisa, Franța (Erasmus+, proiectul Acreditare Erasmus în domeniul educației școlare nr. de referință: 2022-1-RO01-KA120-SCH-000108034 / 2023-1-RO01-KA121-SCH-000124237) în cadrul International House Nice.

Acest curs a inclus o varietate de activități, menite atât pentru a ne conecta cu natura și oamenii, cât și pentru a aprofunda noțiuni despre administrarea și protejarea mediului.

În timpul sesiunilor din clasă, am avut șansa să ne cunoaștem reciproc și să învățăm despre celelalte țări participante (Croația, Slovenia, Lituania, Suedia, Italia, Ungaria, Polonia) și despre munca noastră în domeniul educației, împărtășind, de asemenea, experiențe profesionale.

Am beneficiat și de prezentări ale elevilor francezi, care ne-au vorbit despre activitățile lor legate de schimbările climatice. Printre activitățile din clasă se regăsesc următoarele: crearea unui proiect PBL, folosirea modelului în 5 pași pentru „design thinking”, analiza SOAR.

Totodată, activitățile indoor au fost completate de atelierul de cosmetică naturală și îngrijire organică a pielii, susținut de către invitata formatorilor, Kyri – mamă a doi copii cu autism. Kyri a descoperit și aprofundat tainele produselor organice cosmetice și de curățare în scopul creșterii calității vieților copiilor săi, ce suferă de numeroase alergii.

Am vizitat diverse locuri precum La Maison de l’Environnement, Reclycerie, Jardin Alsace Lorraine, orașul vechi, piața Cours Saleya, unde am învățat despre istoria Nisei și am degustat mâncăruri tradiționale locale. Jardin de la Bourgada – un impresionant parc construit peste râul ce traversează Nisa reprezintă o mare ambiție de a aduce natura în mijlocul orașului, înfrumusețând foarte mult fațada acestuia (anterior parcului fiind construite parcări supraetajate – mult beton), dar și oferind locuitorilor un stil de viață sănătos, de calitate.

Fiind reprezentanți ai CȘEI „Maria Montessori”,  ne-am asumat responsabilitatea de a prezenta atât sistemul de educație specială din România, cât și școala noastră, de a participa la activitățile legate de protejarea mediului și de reconectarea omului cu natura, precum și de a dezvolta un proiect propriu în cadrul sesiunilor de design, analizând aspecte precum SOAR și SWOT.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiectul nostru, vă invităm să accesați pagina Acreditare Erasmus+.

Galerie cu imagini:

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.