Dezvoltarea comunicării și a abilităților sociale prin intermediul tehnicilor teatrale – Acreditare Erasmus+

În perioada 01-06.07.2024, un cadru didactic din cadrul școlii noastre a participat la cursul „Drama Techniques: Developing Self-Expression, Communication and Social Skills for All Students”. Acesta a fost susținut de către Cynthia Rodopoulou și a fost facilitat de EUROPASS ACADEMY ATHENA, Grecia.

Activitatea de formare este parte integrantă a proiectului de Acreditare Erasmus+ în domeniul educației școlare nr de referință 2022-1-RO01-KA120-SCH-000108034 / 2023-1-RO01-KA121-SCH-000124237.

,,Educația este cea mai puternică armă ce o putem folosi pentru a schimba lumea”

Nelson Mandela

Programul detaliat al cursului descris de dna. prof. Mîrleneanu Claudia:

Acest curs se bazează pe o abordare nouă a educației ce aduce învățarea aproape de viața de zi cu zi. Aceasta devine practică, holistică, creativă, expresivă și plăcută pentru elevi cât și pentru profesori.

Cursul ne-a propus să utilizăm drama ca instrument de învățare pentru a dezvolta abilitățile sociale și de comunicare ale elevilor noștri.

Ziua 1 – Introducere curs
  • Introducere în curs, școală și activități din săptămâna cursului – Discuții privind conținutul cursului, obiective;
  • Cu cine vom colabora – Participanții au făcut cunoștință utilizând tehnici de spargere a gheții;
  • Prezentări ale școlilor participanților;
  • Exerciții de observare – Informații referitoare la diferența dintre ,,performing vs acting (interpretare vs. actorie)”;
  • Corpul ca mijloc de comunicare – Discuții despre limbajul corpului și ce este Poziția Neutră.
Ziua 2 – Team building
  • Ziua „Cooperării” – Am executat o serie de exerciții și tehnici cu scopul de a ne apropia și cunoaște mai bine cu colegii noștri;
  • Exerciții pentru spiritul de echipă – Au fost prezentate o serie de activități menite să încurajeze participanții și să elimine stresul.
Ziua 3 – Metode de focalizare
  • Tehnici de concentrare – Tehnicile de respirație permit o mai bună abilitate de concentrare în muncă;
  • Exerciții de memorie – Activitate de realizare de sarcini folosind latura senzorială;
  • Înțelegerea ritmului – Cum să spui o poveste și care sunt criteriile de care să ții cont pentru a menține atenția elevilor.
Ziua 4 – Reflexe
  • Jocul și reflexele noastre – Exerciții care au ajutat la cunoașterea răspunsurilor date de corpul nostru în anumite situații;
  • Relația dintre reflexe și ritm.
Ziua 5 – Fii creativ
  • Ziua „Creativității” – Inventează propria limbă și folosește corpul pentru a-i ajuta pe ceilalți să înțeleagă ceea ce vrei să spui;
  • Extinderea imaginației noastre – Process Drama: dintr-o poveste reală, schimbă finalul de la mijlocul textului;
Ziua 6 – Încheierea cursului și activități culturale
  • Evaluarea cursului – Prezentarea competențelor dobândite, feedback și discuție;
  • Excursii și alte activități culturale externe – Muzeul Acropole, Acropole, Parthenon, Parcul Național, plimbări cu autobuzul Hop On – Hop Off.

Obiectivele au fost atinse prin exerciții de teatru, improvizații, simulări, povestiri, tehnici somatice, jocuri și lucru în grup.

Am dobândit competențe noi în coordonarea și activarea grupurilor într-un mod creativ și cum să aplic instrumente expresive în diverse contexte educaționale. Mi-am diversificat cunoștințele în materie de exerciții și tehnici pentru dezvoltarea abilităților sociale si de comunicare cu elevii mei.

Am cunoscut noi modalități de a stimula participarea, motivația, încrederea, exprimarea de sine și spiritul de cooperare în clasă precum și de a consolida relația profesor-elev.


Pentru mai multe informații cu privire la proiectul nostru, vă invităm să accesați pagina: Acreditare Erasmus+

Galerie cu imagini:

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Sari la conținut